banner

Bellis

CZ: Bezsrstá morčata

flag_cs

Bezsrstá morčata byla vyšlechtěna v Kanadských výzkumných laboratořích. Do České republiky se dostala poprvé kolem roku 2003. Tehdy byla opravdovou raritou, ale i tak si získávala čím dál více obdivovatelů. Díky jejich příznivcům si tak dnes může nahaté morčátko pořídit takřka každý. Zpočátku se jednalo pouze o plemeno skinny, později (kolem roku 2005) se k nim posuzovaci_listekpřidalo i druhé plemeno, a to baldwin. Jeho rozšíření neprobíhalo tak rychle jako u skinny morčat, a tak i dnes je vidět baldwina na výstavách jen zřídka (psáno v roce

POSUZOVACÍ LÍSTEK
1. Typ a stavba (15)
2. Hlava, oči, uši (15)
3. Kůže (15)
4. Specifika hlavy (15)
5. Specifika těla (15)
6. Barva (15)
7. Kondice a prezentace (15)

Bezsrstá morčata byla vyšlechtěna v Kanadských výzkumných laboratořích. Do České republiky se dostala poprvé kolem roku 2003. Tehdy byla opravdovou raritou, ale i tak si získávala čím dál více obdivovatelů. Díky jejich příznivcům si tak dnes může nahaté morčátko pořídit takřka každý. Zpočátku se jednalo pouze o plemeno skinny, později (kolem roku 2005) se k nim přidalo i druhé plemeno, a to baldwin. Jeho rozšíření neprobíhalo tak rychle jako u skinny morčat, a tak i dnes je vidět baldwina na výstavách jen zřídka (psáno v roce 2016). Obě plemena jsou zařazena do standardu B (krátkosrstá a dlouhosrstá morčata jsou zařazena do standardu A) společně s plemenem cuy. Rozdíly mezi skinny a baldwinem jsou jak ve vzhledu, tak i v jejich genetické výbavě. Kdyby někoho (čistě teoreticky) napadlo spojit pár morčat skinny x baldwin, narodilo by se chlupaté morče. Genetiku si projdeme v popisku konkrétního plemene, teď se ještě podíváme na péči. Bezsrstá morčata kladou vyšší náročnost na teplo a krmivo. Jelikož svým povrchem těla přicházejí o hodně tepla, musí ho i o to více vytvářet, k čemuž neodmyslitelně patří rychlejší metabolismus. Ten je "viníkem" toho, že naháči neustále baští a mají tak mnohem vyšší spotřebu krmiva, než morčata chlupatá. S tím se také pojí to, že naháče můžete chovat pouze v bytě ideálně s poměrně stabilní teplotou. V neposlední řadě musíme myslet i na péči o kůži. Morčata se nemusí koupat, ale čas od času je můžeme otřít mokrou žíňkou a poté natřít např. dětským olejem, aby kůže nebyla vysušená.

 

Skinny

Skinny je sice bezsrsté morče, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že všude po těle má velmi jemné takřka neviditelné chloupky, díky kterým je příjemné na omak. Výrazným znakem tohoto plemene jsou osrstěné nožky a nos. Podle tvaru rostoucí srsti na nose dělíme morčata na "Pompon" - osrstění končí na úrovni koutků očí, a "Véčko" - osrstění pokračuje nad očima směrem k uším a tvoří tvar písmene V. Plemeno skinny se dědí recesivně, to znamená, že ze spojení skinny x skinny získáme skinny, ze spojení skinny x osrstěné morče získáme osrstěné morče s hrubší často krepovitou srstí a s možným genem (tzv. genový skinny). Skinny se mohou vyskytovat ve všech standardem uznaných barvách, a to dokonce i v saténu. Mezi lehké vady patří mírné poškození kůže (jizvy), malá boulička nebo zduřenina na kůži, mírně větší nebo menší osrstění na nožkách nebo nose a chybějící vousky, mezi hrubé vady pak výrazné poškození kůže, výrazné zduřeniny a boule na kůži, mastná, holená či depilovaná kůže, nadměrné osrstění na těle, nedostatečné osrstění na nožkách nebo nose, či nepřirozené konečky chlupů (např. po nepovolené úpravě nůžkami).

satén:

4. Specifika hlavy (15) 5. Specifika těla(15) 6. Barva, lesk (15)





Baldwin

Baldwin je narozdíl od skinny morčete absolutně holé. Nikde po těle se nevyskytuje žádné osrstění ani jemné chloupky a jejich kůže je na omak jakoby gumová. Spojením dvou baldwinů se narodí vždy bezsrstá baldwinní mláďata. Při spojení baldwin x osrstěné morče můžeme získat (stejně jako u skinny morčat) osrstěné morče s baldwin genem (tzv. genový baldwin). Zajímavostí je, že malí baldwini se rodí zcela osrstění a až postupem času, zpravidla tak od 5. dne života, začnou srst ztrácet. Do 2 měsíců je pak zcela holé (pokud ne, jedná se o mezityp a zbytky srsti mu pravděpodobně zůstanou). Výrazným rysem tohoto plemene jsou vrásky, které se tvoří na hlavě, ramenou a nohách. Na hlavě je pomyslná středová linie, kolem které se tvoří. Na ramenou jsou vrásky hluboké, záď je hladká. Přípustné jsou chloupky na nártech a vousky na tvářích a bradě. Baldwini se mohou vyskytovat ve všech standardem uznaných barvách (geneticky i v saténu - ve vzhledu však nelze poznat). Mezi lehké vady patří mírné poškození kůže (jizvy), malá boulička nebo zduřenina na kůži, méně vrásek a záhybů, mezi hrubé vady pak výrazné poškození kůže, výrazné zduřeniny a boule na kůži, mastná, holená či depilovaná kůže, chybějící vrásky nebo záhyby a chloupky po těle (vyjma nártů a vousků).