banner

Bellis

CZ: Chov bílých

flag_cs

Na první dojem působí jako jedna z chovatelsky nejsnazších barev, ale i ona má svá úskalí. Největší problém sestává ze samotné údržby - udržet srst čistou a nezažloutlou je úkol pro supermana :). Spousta 1chovatelů už má své fígle, jak bílou udržet opravdu bílou. Často jde ale o náročnou péči založené především na častém čištění ubikací a koupání. Hned jak se srst ušpiní, zacuchá, nebo se objeví zažloutnutí, tak je třeba jednat rychle. Čím dřív, tím líp. Pokud se to nechá času, srst zežloutne a to už je neomyvatelné, takže leda ostříhat. Osvědčilo se také používání skřipečků, vázání culíčků, apod. Některým morčatům to však vadí a pak je lepší jim je raději nedávat. Záleží i na samotné povaze morčete, některé se špíní víc, některé téměř vůbec.

Existují dvě variety bílé - bílá červenooká a bílá tmavooká. Do bílé tmavooké dále řadíme barvu očí rubínovou, hnědou a konečně také naši oblíbenou modrou :). Rozpoznat barvu očí není nijak těžké. Červené oči jsou jasně červené 2s růžovobílým bělmem. Tmavé oko má bělmo tmavší, rubínové mají červený lesk a modré oko je v určitém úhlu s modrým leskem a modrošedým bělmem.

Pigment

Častým problémem bílých a vůbec světlých barev je pigment. Tmavá pigmentace pokožky se většinou objevuje na očních víčkách, krajích uší, čumáčku a chodidlech. Výstavní bílá je zcela bez pigmentu, tzn. s růžovou kůží. Na výskyt pigmentu trpí především tmavooká morčata. Červenooká ho většinou "skryjí". Pokud má morče oči červené - tedy zbavené pigmentace, je menší pravděpodobnost že se pigmentace objeví jinde (může se to ale také stát, většinou ale jen velmi mírně). Kdežto u tmavookých je oko tmavě pigmentované, takže se pigment ukáže často i na kůži. A čím tmavší oko, tím vyšší pravděpodobnost. Z toho vyplývá že i u spojení dvou bezpigmentových morčat nám můžou vylízt malí s pigmentem. Stává se tak většinou když bezpigment má někde v předcích morče s pigmentem. Nakonec ještě jeden dodatek. I pigmentová morčata mohou dát bezpigmentová miminka, takže zkrátka snažit se můžeme, ale hraje tu určitě i štěstí a náhoda :). Čím víc generací udržíme bez pigmentu, tím vyšší pravděpodobnost bezpigmentových miminek máme.

Chov

"Předpoklad" pro tmavé oko - vloha jako taková geneticky neexistuje

bílá červenooká x bílá červenooká > bílá červenooká
bílá červenooká x bílá tmavooká >

bílá červenooká s předpokladem pro tmavé oko

bílá tmavooká x bílá tmavooká >

bílá tmavooká

bílá tmavooká x bílá červenooká s předpokladem pro tmavé oko >

50% bílá červenooká s předpokladem pro tmavé oko, 50% bílá tmavooká


Bílá x bílá, Bílá x krémová, Bílá x buff

Samozřejmě nejjistější spojení pro získání bílé je spojení dvou bílých. Bílou ale můžeme také 3kombinovat s barvou krémovou, kdy dostaneme 50% mláďat bílých a 50% mláďat krémových. Při spojení s buff (pravým genetickým buff), tak se nám narodí pouze krémáčci.

Bílá modrooká

Modré oči by měly být pěkně tmavé, je možný jemný červený odlesk, ale někdy se stává, že je oko až moc červené, až do rubínova. Čím tmavší oko, tím větší problém s pigmentem (viz. výše). Ale určitě to za to stojí pokoušet se oko udržet tmavé. Pro to je nejlepší křížit modrooká morčata s modrookými, aby se vlivem cervených očí barva "nezředila".