banner

Bellis

Genetika plemen

Chcete se pustit do chovu čistokrevných morčat a stále nemáte úplně jasno v tom, jaká plemena můžete kombinovat s jakými? Nebo vás naopak ani nenapadlo, že i ze spojení dvou různých plemen jako je např. šeltie a merino se narodí zcela standardní mláďata? Pak jsou následující přehledové tabulky určeny právě pro vás :)

Pro ty z vás, kteří chcete prostoupit do genetiky trochu hlouběji a porozumět, proč zrovna tohle plemeno můžu či nemůžu zkombinovat s tímhle, doporučuju prostudovat si články: Základy genetiky, Genetika kudrnaté srsti a Genetika vírků. Po jejich přečtení navíc porozumíte i vlohám, které dědí mláďata z různých spojení a mohou je dále uplatňovat v chovu.

V zásadě mezi sebou nikdy nekřížíme krátkosrstá a dlouhosrstá morčata.

 

Krátkosrstá morčata

  hladké angl. crested amer. crested rozeta rex US teddy CH teddy
hladké ano ano ano × ano ano ×
angl. crested ano ano ano × × × ×
amer. crested ano ano ano × × × ×
rozeta × × × ano × × ×
rex ano × × × ano × ×
US teddy ano × × × × ano ×
CH teddy × × × × × × ano

 

Dlouhosrstá morčata

  šeltie coronet texel merino peruánec alpaka lunkarya
šeltie ano ano ano ano ano ano ×
coronet ano ano ano ano × × ×
texel ano ano ano ano ano ano ×
merino ano ano ano ano × × ×
peruánec ano × ano × ano ano ano
alpaka ano × ano × ano ano ×
lunkarya × × × × ano × ano

 

Bezsrstá morčata

  osrstěné skinny baldwin
osrstěné ano ano ano
skinny ano ano ×
baldwin ano × ano

 

Podrobněji o bezsrstých morčatech se dočtete v článku Bezsrstá morčata. V případě spojení osrstěného morčete s morčetem bezsrstým se narodí osrstěná mláďata s genem pro skinny/baldwin (kvůli netypické hrubé struktuře srsti jsou tato morčata většinou nestandardní, ale nadále vhodná do chovu díky vloze pro "bezsrstost" - tzn. při spojení s bezsrstým morčetem mohou dát standardní morčata bezsrstá). Při spojení skinny x baldwin se rodí osrstěná morčata s nejasnou genetickou výbavou, tudíž se toto spojení nedoporučuje. Vhodná spojení jsou jednodruhová, skinny x skinny a baldwin x baldwin.

Cuy

  morče cuy
morče ano ×
cuy × ano

 

Speciální varianta - viz. článek Cuy, má od běžného morčete odlišnou stavbu těla, především co se velikosti a váhy týká. Proto nikdy nekřížíme klasická morčata s morčaty Cuy. Hrozí zdravotní komplikace jak u porodu, tak i později. Ve výjimečných případech, kdy se chovatelé snaží "dostat" do Cuyů i odlišná plemena morčat (např. dlouhosrstý Cuy šeltie) k tomuto spojení přistoupí, ale je třeba zvážit všechna rizika, zvolit větší samici než samce, apod. Z takových spojení se morčata mohou narodit spíše střední velikosti, což je u Cuyů nežádoucí (anebo čím větší, tím lepší). Pokud byste o takovém kroku uvažovali, určitě doporučuju spojit se s některým chovatelem, který se Cuyům věnuje a má s nimi zkušenosti.